15-04 | Nationale Museumweek

Van 18 tot en met 26 april 2015 vindt de Nationale Museumweek plaats. Het thema dit jaar is ‘Ons echte goud’. In dit kader toont Museum Jan van der Togt onder meer haar ‘Pronkstuk’: ‘Drie Gratiën’ van Ossip Zadkine.

De liefde van museumoprichter Jan van der Togt voor kunst ontstond eind jaren ’50, toen architect Huig Maaskant hem meenam naar het atelier van Ossip Zadkine. De beroemde Franse beeldhouwer kreeg de opdracht voor het ontwerpen van een plastiek boven de entreeluifel van de Tomado-fabriek. Van der Togt was zo onder de indruk van het bronzen beeld ‘Drie gratiën’, dat hij het ter plekke kocht. Dat was het begin van een snel uitdijende kunstverzameling.

Armando
Bovendien is tijdens de Nationale Museumweek de tentoonstelling ‘Armando in Amstelveen’ voor het laatst te zien. De expositie toont schilderijen uit de jaren ’50, maar ook recenter werk van Armando, waaronder één van de mooiste voorbeelden van het bekende thema ‘Das Rad’. Op zaterdag 25 en zondag 26 april is ook het aan Museum Jan van der Togt grenzende Museumhuis geopend voor bezoekers.

Meer informatie: Nationale Museumweek