Young Chinese Artists

In 2016 werkten talentvolle jonge Chinese kunstenaars in Amstelveen. In de ateliers ontstonden diepgaande werken welke van 17 januari tot en met 26 februari 2017 in de twee grote erezalen van Museum Jan van der Togt getoond werden. Het was een initiatief dat aansluit bij het internationaal gerichte karakter van de gemeente Amstelveen. Daarom heeft wethouder Maaike Veeningen zich persoonlijk sterk gemaakt voor deze samenwerking.

De kunstenaars waren pas afgestudeerd of volgden master opleidingen aan gerenommeerde opleidingen in China. Een aantal van hen hadden al prestigieuze prijzen in China ontvangen. De uitwisseling in Nederland heeft sommige kunstenaars beïnvloed in hun werkproces, zowel inhoudelijk maatschappelijk als kunsthistorisch.

Kunstenaar Shan Feida (1991) toont met een kritische en apocalyptische blik op de toekomst duistere ‘zwarte’ schilderijen als een maatschappelijke verwijzing naar onze huidige tijd. Overwoekerd onkruid, grote vliegdekschepen en grauwe stedelijke landschappen, uitgevoerd in olieverf met een verbluffende techniek. De uit Shanghai afkomstige Zhai Xuanhong (1987) gebruikt LED verlichting als onderwerp in zijn werk. Hij is geïnteresseerd in de verleidelijke kant hiervan. Hij combineert LED verlichting letterlijk met verf in een installatie en ‘ontleedt’ dit licht schilderkunstig in schilderijen. Zhang Ya (1987) maakt ook installaties waarbij haar onderzoek naar een diepere betekenis centraal staat. Ook de kunstenaars Ma HaijiaoZhou Hang en Jiang Xiaran laten actueel werk in de vorm van een installatie zien.

Zhang Jing (1982) maakt diepgaande schilderijen die westers ogen; hij bewondert de Franse schilder Millet en Van Gogh. Zhang Jing schildert westerse naakten – “Chinese naakten zijn vaak te geposeerd” – in onbevangen poses. Hierbij doet hij inspiratie op via het internet van foto’s van nudistencampings en stranden. Zijn techniek is bewust gekozen: vaardige schilderijen die doen denken aan een realistische naoorlogse schildertrant. Daarnaast heeft de kunstenaar een prachtig getekend dagboek bijgehouden van zijn werkperiode in Nederland welke ook op de tentoonstelling te zien is. Ook Li Rui (1983) heeft zich laten inspireren door de Nederlandse omgeving. Hij maakt grote schilderijen van donkere landschappen. Zijn inspiratie haalde hij uit nachtelijke wandelingen rond het naast Museum Jan van der Togt gelegen meer ‘De Poel’, waarvan hij impressies verwerkt in zijn werk. Zhang Zhaoying (1988) maakt grote expressionistische abstracte schilderijen waar diverse hedendaagse realistische elementen herkenbaar zijn.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Oooit Art Consultancy, Gemeente Amstelveen en Museum Jan van der Togt.