Japanse Kunstenaars : Glas, schilderijen en sculpturen

Tomoko Doi, glas

Yuina Wada, schilderijen

Yoshiaki Ishikawa, schilderijen

Ayako Rokkaku, schilderijen

Takashi Murakami, sculpturen

 

Tomoko Doi (1975) begon haar artistieke zoektocht ruim 15 jaar geleden, tijdens het herstel van een ernstige ziekte. Door positief te denken en dit in glas om te zetten vond zij de kracht en energie om door te gaan. Het sleutelstuk in deze serie “I will give you a source of a smile” uit 2002 bevindt zich in de vaste collectie van het museum. Ze raakte gefascineerd door het omsluiten van lieflijke, of kawaii, dingen in zand gegoten glazen huisjes. Het was een symbool voor haar verlangen naar een “veilige plek” – goede gezondheid. In haar werk experimenteert Doi met verschillende technieken en materialen, waaronder het zeefdrukken op glas. De glasobjecten roepen een sprookjesachtige sfeer – met een duidelijk Japans karakter – op. Zo maakte ze een werk van Roodkapje in de buik van de Boze Wolf. De wolf heeft berouw, en wrijft zijn tranen weg, terwijl Roodkapje blijft glimlachen. Doi maakt deel uit van het Japanse kunstenaarscollectief Sandbox, dat in 2004 een tentoonstelling had in het Glasmuseum Lommel. Eerder exposeerde Doi onder meer in Amsterdam op de Gerrit Rietveld Academie (2002). Het is echter voor het eerst dat het museum een grote solotentoonstelling aan deze bijzondere Japanse glaskunstenares wijdt.

Yuina Wada (1989) De jonge Japanse Yuina Wada schildert felgekleurde composities, met invloeden van de Japanse manga- en anime tekenstijl, die ook terug te vinden zijn in het werk van bekende Japanse hedendaagse kunstenaars als Takashi Murakami en Ayako Rokkaku. Daarnaast haalt Wada inspiratie uit de Japanse Harajuku-mode, bekend van de meisjes die met hun aparte, felle kleding een toeristische attractie zijn in Tokyo. Wada maakt ons met haar kunst deelgenoot van een geheime, parallelle wereld. Een wereld vol magische verhalen en figuren. Zolang Wada zich kan heugen is ze al bezig met tekenen en schilderen. Sinds ze afstudeerde aan de kunstacademie in Japan richt Wada zich volledig op haar kunst, waarbij ze wisselend in Japan en Amsterdam werkt. Ze ontwikkelde een unieke eigen techniek, waarbij ze gebruik maakt van verschillende materialen. Laag voor laag wordt met zeer veel precisie aan de vele details gewerkt. Een arbeidsintensieve werkwijze; aan een groot schilderij werkt ze van begin tot eind wel tot twee maanden non-stop. De felle kleuren en gedetailleerde lijnen zijn alleen met het blote oog goed te zien, zelfs het meest geavanceerde fototoestel is niet in staat deze goed vast te leggen. Op de gerenommeerde kunstbeurzen Tefaf in Maastricht en Art Miami werd haar werk recent met groot succes tentoongesteld. Kort na de opening was nagenoeg al haar werk al verkocht.

Yoshiaki Ishikawa (1973) Yoshiaki Ishikawa is een Japanse fotograaf die gebruikt maakt van een ingewikkelde techniek, die fotografie en schilderkunst combineert. Ishikawa maakt digitale foto’s van de natuur, die hij vervolgens naschildert. Deze beelden brengt hij vervolgens samen zodat er een nieuw geheel ontstaat. Een reflectie van zijn eigen visie op de wereld.

Ayako Rokkaku (1982) Ayako Rokkaku ging nooit naar de kunstacademie, maar begon met schilderen in haar tuin en de uitgestrekte parken van Tokyo. Ze brengt kleurige acrylverf direct met haar handen en vingers aan op karton of canvas, waardoor er dynamische, vrolijke schilderijen ontstaan. Zeer herkenbaar in Rokkaku’s werk zijn de steeds weer terugkerende jonge meisjes met grote ogen. Rokkaku kreeg in relatief korte tijd internationale bekendheid, met grote en drukbezochte solo-tentoonstellingen in onder meer het Danubiana museum in Slowakije en de Kunsthal in Rotterdam.

Takashi Murakami (1963) Takashi Murakami behoort tot de top van de hedendaagse kunst. Zijn werk krijgt internationaal veel erkenning en hij startte zijn eigen postmodernistische kunststroming ‘superflat’. In Murakami’s werk, variërend van schilderijen tot ballonnen en reusachtige knuffels, komen vaak bloemen en felle kleuren, maar ook traditionele Japanse karakters terug. Het figuur ‘Inochi’ (vrij vertaald ‘leven’) is een cyborg. Een wezen met zowel eigenschappen van een robot als menselijke trekken, gebaseerd op het karakter uit de gelijknamige Japanse film Inochi, uit 2002, van Shinohara Tetsuo.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaars Tomoko Doi en Yuina Wada – op zondag 20 juli om 15.30 uur.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amstelveen en KLM Royal Dutch Airlines.