Tomoko Doi : Glas

De tentoonstelling biedt een overzicht van recent glasobjecten die zij de afgelopen jaren maakte en de werken welke onderdeel uit maken van de glascollectie van Museum Jan van der Togt.

Tomoko Doi (1975) begon haar artistieke zoektocht ruim 15 jaar geleden, tijdens het herstel van een ernstige ziekte. Door positief te denken en dit in glas om te zetten vond zij de kracht en energie om door te gaan. Het sleutelstuk in deze serie “I will give you a source of a smile” uit 2002 bevindt zich in de vaste collectie van het museum. Ze raakte gefascineerd door het omsluiten van lieflijke, of kawaii, dingen in zand gegoten glazen huisjes. Het was een symbool voor haar verlangen naar een “veilige plek” – goede gezondheid.

In haar werk experimenteert Doi met verschillende technieken en materialen, waaronder het zeefdrukken op glas. De glasobjecten roepen een sprookjesachtige sfeer – met een duidelijk Japans karakter – op. Zo maakte ze een werk van Roodkapje in de buik van de Boze Wolf. De wolf heeft berouw, en wrijft zijn tranen weg, terwijl Roodkapje blijft glimlachen.

Doi maakt deel uit van het Japanse kunstenaarscollectief Sandbox, dat in 2004 een tentoonstelling had in het Glasmuseum Lommel. Eerder exposeerde Doi onder meer in Amsterdam op de Gerrit Rietveld Academie (2002). Het is echter voor het eerst dat het museum een grote solotentoonstelling aan deze bijzondere Japanse glaskunstenares wijdt.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenares – op zondag 20 juli om 15.30 uur.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amstelveen en KLM Royal Dutch Airlines.