Verwacht | Aad Donker

Van 12 juni tot en met 12 augustus 2018 wijdt Museum Jan van der Togt een tentoonstelling aan het werk van Aad Donker.

Aad Donker (1967 – 1998) verwierf begin jaren negentig bekendheid als lid van het kunstenaarscollectief After Nature, waar ook Peter Klashorst, Jurriaan van Hall, Bart Domburg, Ernst Voss en Aads broers Gijs en Justus deel van uitmaakten. Zij lieten zich inspireren door de natuur en het expressionisme. Hun onderwerpen waren traditionele thema’s als landschappen, stillevens, naaktstudies en portretten.

Donker maakte snel naam als getalenteerde kunstenaar. Samen met zijn broer Gijs kreeg hij voet aan de grond in New York. Donker bleef in de Verenigde Staten met zijn grote liefde Amy. De toekomst zag er veelbelovend uit, tot de relatie strandde.

Angsten en waanideeën beheersten Donker tot hij de greep op de werkelijkheid geheel verloor. Als een bezetene bleef hij schilderen op alle denkbare formaten met als voornaamste onderwerp het zelfportret. In deze werken worden zijn worstelingen met het leven verbeeld en bieden een ontroerende, eerlijke afspiegeling van zichzelf. Op 31-jarige leeftijd pleegt Donker zelfmoord.

In de tentoonstelling zal een grote wand volledig gevuld zijn met zelfportretten welke een imposant beeldend geheel vormen.