Verwacht | Frans en Marja de Boer Lichtveld

Van 24 augustus tot en met 7 oktober 2018 toont Museum Jan van der Togt ‘Frans & Marja de Boer Lichtveld – Een beeld van 45 jaar samen werken’. Voor het eerst wordt een omvangrijke overzichtstentoonstelling gewijd aan dit Amstelveense kunstenaarsduo. De ruim 80 werken die worden getoond, waaronder sculpturen, gouaches, reliëfs en schaalmodellen van objecten in de openbare ruimte, maken de tentoonstelling tot een reis door de tijd. Van collages in de jaren ’60 en kinetische objecten in de jaren ’70, tot strakke roestvrijstalen beelden in de jaren ’90 en lichtsculpturen in de 21ste eeuw.

Frans (1942 – 2016) en Marja (1941) de Boer Lichtveld werkten aanvankelijk als individuele kunstenaars. Zij bezochten in dezelfde tijd het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de tegenwoordige Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Niet veel later betrokken Frans en Marja een voormalige school in Ouderkerk aan de Amstel, waar zij een atelier deelden. Vanaf 1970 gingen zij nog een stap verder; zij werden een kunstenaarsduo en werkten voortaan samen aan dezelfde projecten.

In ruim 45 jaar voltooiden Frans en Marja een ongekende hoeveelheid opdrachten en vrij werk. Hun werken zijn vertegenwoordigd in tal van museale en bedrijfscollecties. Voor deze tentoonstelling krijgt Museum Jan van der Togt bruiklenen van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum van Bommel van Dam en de BPD Kunstcollectie.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Frans en Marja de Boer Lichtveld – Een beeld van 45 jaar samenwerken’. Het boek maakt een rondgang langs de lange reeks van beelden in de openbare ruimte. Piet Augustijn en Lloyd W. Benjamin III beschrijven de tientallen projecten op een buitengewoon levendige wijze. Meer dan 240 foto’s, veelal in kleur, maken het beeld compleet.

Sponsor
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amstelveen.
Met dank aan Volvo Bangarage.

Foto: Tom Haartsen