Klaas Gubbels 85 jaar – De keuze van de kunstenaar

Naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van Klaas Gubbels (1934) toont Museum Jan van der Togt in Amstelveen van 21 mei tot en met 25 augustus 2019 een selectie van schilderijen die in nauwe samenwerking met de kunstenaar tot stand is gekomen. Er worden circa 25 werken tentoongesteld die veel voor de kunstenaar betekenen en waar hij zijn hele leven geen afstand van heeft willen doen. Te zien zijn schilderijen uit diverse periodes van zijn leven; van het oude onderzoekende werk, tot de welbekende kan én nieuw werk. Deze tentoonstelling maakt deel uit van ARTZUID Annex Amstelveen.

De in Rotterdam geboren kunstenaar gebruikt alledaagse voorwerpen als motief voor zijn schilderijen en beelden. Hij is bekend van zijn schilderijen van koffiepotten, tafels en stoelen. In zijn schilderijen is de koffiepot – door hemzelf meestal ketel genoemd – als het ware een personage. Hij zit op een stoel aan een tafel of ontmoet in het platte vlak andere bontgekleurde ketels. Gubbels wil het eentonige uitbuiten en legt de focus op de essentie door al het overbodige weg te laten. “Een mooi schilderij maken… dat kan. Maar een schilderij wat iets zegt… dat is wat ik wil”, aldus Gubbels.

ARTZUID Annex Amstelveen
Museum Jan van der Togt sluit met deze tentoonstelling aan bij ARTZUID Annex Amstelveen, in het verlengde van ARTZUID Amsterdam. In Amstelveen zullen op meerdere plekken beelden van Klaas Gubbels in de buitenlucht worden getoond. Het Museum Jan van der Togt vormt het startpunt van de route door Amstelveen naar Amsterdam.

Foto: Peter Cox, courtesy Livingstone Gallery

FINISSAGE MET LEZING
Op de slotdag van de tentoonstelling ‘Klaas Gubbels 85 jaar – De keuze van de kunstenaar’ op zondag 25 augustus 2019 houdt Mirelle Nunes in Museum Jan van der Togt een lezing over het werk van Klaas Gubbels. Aansluitend neemt zij u mee naar buiten voor een rondwandeling langs de beelden van Klaas Gubbels op de Bovenkerkerkade, om de hoek van het museum.

Programma
10.00 – 10.30 uur: inloop met koffie/thee en iets lekkers
10.30 – 11.15 uur: lezing Mirelle Nunes over Klaas Gubbels
11.15 – 11.30 uur: pauze met drankje
11.30 – 12.15 uur: wandeling langs beelden Klaas Gubbels Bovenkerkerkade (optioneel)

Onder de aanwezigen wordt een door Klaas Gubbels gesigneerd exemplaar van het recent verschenen boek ‘Klaas Gubbels – Tafels, Tables, Tische, Tavoli’ verloot.

Kaarten voor de lezing kosten € 10,-. Dit is inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst, pauzedrankje en een bezoek aan de tentoonstellingen van Klaas Gubbels en Ayako Rokkaku. U kunt zich aanmelden via rsvp@jvdtogt.nl of telefonisch op (020) 641 57 54.